Indycze rollsy – gluten free
Lubię potrawy, które są aromatyczne, smaczne, zdrowe, a przede wszystkim same się robią. Mielone mięso indyka zapakowane niczym cukierek i upieczone w piekarniku jest prostym pomysłem na obiad. Dodatki zależą jedynie od naszej wyobraźni i uponobań smakowych.
Ilość porcji: 6
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z udźca indyka
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 pęczka koperku (bez łodyg)
białko z 2 jaj
2 łyżki mąki gryczanej
przyprawy: pieprz cayenne, ziarna kolendry, pieprz ziołowy
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
sól
***
Cebulkę i paprykę lekko obsmażoamy na oleju – ostudzamy. Do mięsa dodajemy przysmażone warzywa, posiekany koperek, białka, szczyptę pieprzu cayenne, ok. łyżeczkę pieprzu ziołowego i łyżeczkę rozbitych ziaren kolendry. Mieszając, doprawiamy solą i powoli zagęszczamy mąką.
Przygotowujemy 3 równe arkusze folii aluminiowej. Rozkładamy na nich rulony mięsnej masy i zawijamy. Końce folii skręcamy formując cukierka. Staramy się, aby pakunki były szczelne.
Cukierki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 30-40 minut.
Smacznego!