Salceson czyli kakaowy jabłecznik

DSC03726

Salcesonu z resztek wieprzowych raczej nie polecam, ze względów zdrowotnych i estetycznych. Za to polecam Wam dość lekki deser, który w wyglądzie może przypominać właśnie ten garmażeryjny wyrób. W dodatku jest wręcz banalny w przyrządzeniu.

DSC03713

Składniki:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej typ 650

1/2 szklnaki kaszy manny

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 płaskie łyżeczki sody

3 łyżki kakao

szczypta kardamonu

2-3 duże jabłka

***

W dużej misce ubijamy jajka trzepaczką. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie wrzucamy pozostałe składniki ciasta i wszystko mieszamy.

DSC03716

Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej (małej) tortownicy i wrzucamy na ciasto jabłka. Możecie również przed wylaniem ciasta do formy wrzucić jabłka bezpośrednio do masy i wymieszać. Salcesonowy efekt będzie nawet bardziej widoczny.

DSC03718

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez około godzinę (1h 10 min.).

Proponuję pozyspywać cukrem pudrem. Taki jabłecznik doskonale nadaje się jako dodatek do przedpołudniowej kawy.

DSC03724

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *