Sernik z brzoskwiniami – gluten free
Proponuję nieco odchudzoną wersję sernika z mniejszą ilością cukru, bez dodatkowego tłuszczu, ale za to z owocami z syropu. Pamiętajcie, że sernik to źródło białka, dlatego jest jednym ze zdrowszych deserów, na które możemy sobie od czasu do czasu pozwolić.
Składniki:
1 kg mielonego twarogu (7,5-8% tłuszczu)
4 jajka
0,5 szklanki cukru
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru wanilinowego
puszka brzoskiń w syropie
/do 0,5 szklanki mleka/
***
Potrzebujemy dwóch misek. W większej łączymy ze sobą twaróg, cukier, mąkę i żółtka. W mniejszej ubijamy białka z cukrem wanilinowym. Jeżeli masa twarogowa nie przypomina w konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany, możemy ją rozrzedzić mlekiem. Do masy twarogowej dodajemy teraz ubite białka i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do natłuszczonej masłem albo olejem tortownicy. Pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie rozkładamy równomiernie na górze.
Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, ale z tym zastrzeżeniem, że w połowie pieczenia wyciągamy sernik na około 15 minut, by pozbyć się niepotrzebnych pęcherzy. W sumie pieczenie będzie trwało 1 godzinę i 25 minut.
Radziłabym, aby sernik ostygał przez 30 minut w piekatrniku, a następnie jeszcze przez kilka godzin na zimnym parapecie, zanim zaczniemy go kroić.
Smacznego!