Mielone kotleciki z indyka z natką pietruszki, czosnkiem i kolendrą – gluten free
Szybko, smacznie i zdrowo – te trzy określenia nie zawsze chodzą ze sobą w przyjaźni. Zachęcę Was dzisiaj do lżejszego mięsa indyczego, które dzięki aromatycznym dodatkom, skusi Was do zmian w Waszej diecie. Dzisiaj mięso będzie smażone, ale przepis nadaje się z powodzeniem do przygotowania dania w piekarniku.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z udźca indyka
2 jajka
3 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy fransuskiej
listki natki pietruszki
łyżeczka ziaren kolendry
sól
olej rzepakowy do smażenia
***
Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę szatkujemy. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu lub zgniatamy tasakiem. Teraz możemy wszystkie składniki kotletów połączyć w jedną masę. Uzyskujemy zwartą, ale lepką masę.
Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie kładziemy łyżką kotleciki. Może nie wyjdą Wam identyczne, ale za to soczyste. W końcu im więcej wypełniaczy (mąki czy bułki) tym kotlety są twardsze i mniej wartościowe, a poza tym wchłaniają więcej tłuszczu z patelni. Nasze kotleciki po szybkim przesmażeniu są rumiane, chrupkie z zewnątrz, a w środku delikatne, acz wyraziste w smaku.
Proponuję podawać kotlety z sosem jogurtowym, lekką sałatą i małymi ziemniakami.
Smacznego!