Śmietankowo-ziołowa roladka na święto Dziadka – gluten free
Mojego dziadka pamiętam jak przez mgłę, więc może dlatego postanowiłam przyrządzić lekkie, piankowe roladki z delikatnym musem. Są jak suptelne wspomnienie, do którego chce się wracać.
Składniki pianki:
5 schłodzonych białek z jajek
3 łyżki mąki z cieciorki/ciecierzycy
3 szczypty ziół prowansalskich
sól
***
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i otartymi w dłoniach ziołami. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy.
Dużą prostokątną formę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Do formy wylewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku przez około 30 minut.
Składniki musu:
200 g serka śmietankowego z jogurtem
100 g przecieru pomidorowego
1 duży ząbek czosnku
5 szypt suszonej bazylii
***
Gdy pianka się piecze, możemy przyrządzić prosty mus. W garnuszku podgrzewamy (ale nie gotujemy) składniki musu do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
Upieczoną piankę wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy również z formy (unosząc za folię), kładziemy na blacie i od razu rozsmarowujemy na niej mus. Piankę odrywamy od foli i skręcamy w formę roladki. Tak powstałą roladkę zawijamy naszą folią aluminiową, zakręcając na końcach i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Pokrojone na ukos mini roladki proponuję podawać jako przekąskę na przyjęciach. Sprawdzają się wyśmienicie, zwłaszcza, gdy przyjęcie jest w stylu włoskich smaków.
Smacznego!