Rogale półkruche na święto Babci
Moja Babcia bardziej niż słodycze lubi więcej słodyczy. Z tego względu z okazji jej święta nie mogłam zrobić nic innego jak coś słodkiego. Polecam Wam zwłaszcza dzisiaj zrobienie rogali z bardzo plastycznego ciasta z musem jabłkowym w środku.
Składniki ciasta:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
200 g masła extra (miękkiego)
1 jajko
3 żółtka
1 budyń waniliowy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka proszku do pieczenia
***
Mąkę pszenną (na razie 2 szklanki) mieszamy z krupczatką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Sypką masę ucieramy z masłem rękoma. Powstałą kruszonkę wykładamy na stolnicę, robimy na środku wgłębienie i dodajemy resztę skłaników. Zostało nam jeszcze 1/2 szklanki mąki, przyda się właśnie teraz w momencie zwierania ciasta. Czujecie w rękach jak kleista masa staje się elastyczne, niemal jak plastelina.
Składniki musu:
przecier/dżem jabłkowy
2-3 łyżki kaszy manny
łyżka cynamonu
***
Ciasto rozwałkowujemy partiami i wykrawamy równe kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy odrobinę musu i zawijamy. Zrobiłam dwie wersje: wywiniętych i wyprostowanych rogali.
Rogale pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do temp. 180 st. C piekarniku – jednak wszystko zależy od wielkości ciastek. Ważne, żeby się pięknie zarumieniły.
Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Powinny Babci smakować – są delikatne i kruche.
Smacznego!