Klops wieprzowo-wołowy z zielonymi oliwkami – gluten free
Mięso mielone wcale nie musi zamienić się w tradycyjnego kotleta. Alternatywą na obiad może być upieczony w piekarniku klops. Dodam jeszcze więcej, że wcale nie musi być wypełniony morzem bułki tartej, aby utrzymać właściwą konsystencję.
Ilość porcji: 6
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego (2:1)
jajko
seler
1/2 pora (biała częśc)
100 g zielonych oliwek
pieprz czarny i ziołowy
sól
***
Selera gotujemy w skórce do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i ucieramy na gładko na tarce (seler stanie się wypełniaczem klopsa). Pora drobno kroimy, a połowę oliwek siekawmy. Warzywa łączymy z mięsem, jajkiem i przyprawami.
Masą wypełniamy dokładnie foremkę, tak by nie pojawiły się nigdzie pęcherze i wolne miejsca. Na górze dekorujemy całość połówkami oliwek, które nam zostały. Oliwki układamy w taki spoób, by po upieczeniu można było wydzielić określone porcje.
Pieczemy przez ok. godzinę w piekarrniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.
Klopsa wieprzowo-wołowego proponuję podawać z surówką z kiszonej kapusty, która przyspiesza przemianę materii, reguluje przemianę tłuszczową oraz obniża poziom cholesterolu.
Smacznego!