Klops wieprzowo-wołowy z zielonymi oliwkami – gluten free

DSC03452

Mięso mielone wcale nie musi zamienić się w tradycyjnego kotleta. Alternatywą na obiad może być upieczony w piekarniku klops. Dodam jeszcze więcej, że wcale nie musi być wypełniony morzem bułki tartej, aby utrzymać właściwą konsystencję.

Ilość porcji: 6

DSC03449

Składniki:

500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego (2:1)

jajko

seler

1/2 pora (biała częśc)

100 g zielonych oliwek

pieprz czarny i ziołowy

sól

***

Selera gotujemy w skórce do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i ucieramy na gładko na tarce (seler stanie się wypełniaczem klopsa). Pora drobno kroimy, a połowę oliwek siekawmy. Warzywa łączymy z mięsem, jajkiem i przyprawami.

DSC03450

Masą wypełniamy dokładnie foremkę, tak by nie pojawiły się nigdzie pęcherze i wolne miejsca. Na górze dekorujemy całość połówkami oliwek, które nam zostały. Oliwki układamy w taki spoób, by po upieczeniu można było wydzielić określone porcje.

Pieczemy przez ok. godzinę w piekarrniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.

DSC03454

Klopsa wieprzowo-wołowego proponuję podawać z surówką z kiszonej kapusty, która przyspiesza przemianę materii, reguluje przemianę tłuszczową oraz obniża poziom cholesterolu.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.