Ciasto pomarańczowe
Przyszedł weekend czyli czas na małe grzeszki – między innymi kulinarne. Fanom cytrusów polecam zrobienie prościutkiego ciasta, którego aromat i smak orzeźwia nas w te zimne dni oraz przywołuje skojarzenie wakacji.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
100 g miękkiego masła extra
50 ml oleju rzepakowego
skórka otarta z dwóch pomarańczy (pomarańczowa część)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy do masy olej i masło – ucieramy. Następnie do miski dosypujemy mąkę, proszek i skórkę. Odstawiamy mikser i do powstałej, ciężkiej masy dodajemy lekką pianę celem dodania delikatności. Do mieszania używamy łyżki bądź szpatułki.
Ciasto wylewamy do tortownicy sowicie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Po wyłączeniu piekarnika, ciasto pozostawiamy w środku przez około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Dekoracja:
Sok z jednej pomarańczy
cukier puder
wiórki kokosowe lub płatki migdałów
***
Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, polewamy je lekkim lukrem uzyskanym z połączenia soku z pomarańczy i cukru pudru, który zostanie wchłonięty przez ciasto. Lukier posypujemy w zależności od upodobań wiórkami bądź płatkami migdałów.
Smacznego!