Imbirowo-cynamonowe babeczki z czekoladowym sercem
Wena natchnęła mnie na zrobienie właśnie takich babeczek – z jednej strony słodkich od mlecznej czekolady, z drugiej pikantnych od imbiru. Mam nadzieję, że Wam posmakują, gdy zrobicie je również w domu. Ich zapach rozciągać się będzie kilometrami.
Ilość porcji: 12 dużych babeczek
Składniki ciasta:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mleka
80 g masła extra
1 płaska łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
***
Serce:
tabliczka mlecznej czekolady
***
Oddzielamy białka od żółtek – w jednej misce ubijamy pianę, a w drugiej ucieramy żółtka z cukrem. Do kogla mogla dodajemy miękkie masło i ucieramy. Następnie resztę składników i również miksujemy. Do powstałej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Nasmarowane olejem foremki wypełniamy po 3/4 masą, a w środek każdej z babeczki wtykamy dwa kawałki mlecznej czekolady.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 25 minut.
Rozkoszujcie się ich smakiem, gdy są jeszcze ciepłe, a czekolada jest płynna.
Smacznego!