Imbirowo-cynamonowe babeczki z czekoladowym sercem

DSC03431

Wena natchnęła mnie na zrobienie właśnie takich babeczek – z jednej strony słodkich od mlecznej czekolady, z drugiej pikantnych od imbiru. Mam nadzieję, że Wam posmakują, gdy zrobicie je również w domu. Ich zapach rozciągać się będzie kilometrami.

DSC03426

Ilość porcji: 12 dużych babeczek

Składniki ciasta:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki mleka

80 g masła extra

1 płaska łyżeczka imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

***

Serce:

tabliczka mlecznej czekolady

***

Oddzielamy białka od żółtek – w jednej misce ubijamy pianę, a w drugiej ucieramy żółtka z cukrem. Do kogla mogla dodajemy miękkie masło i ucieramy. Następnie resztę składników i również miksujemy. Do powstałej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki.

DSC03428

Nasmarowane olejem foremki wypełniamy po 3/4 masą, a w środek każdej z babeczki wtykamy dwa kawałki mlecznej czekolady.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 25 minut.

Rozkoszujcie się ich smakiem, gdy są jeszcze ciepłe, a czekolada jest płynna.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *