Tatar na sylwestrową noc
Bez niego nie ma udanego wesela ani innej imprezy bankietowej – wbrew pozorom nie mam na myśli alkoholu lecz tatara. Przyznam, że niebezpieczne jedzenie surowego mięsa dodatkowo z surowym jajkiem może nie przemówić do większości społeczeństwa, ale ryzyko można ograniczyć. Na pewno powinniśmy postawić na wysokiej jakości (świeżą) wołowinę i dokonać pewnych modyfikacji w samym przepisie.
Składniki:
200 g mięsa z polędwicy wołowej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki przegotowanej wody
sos sojowy
pieprz czarny
sól
W zależności od upodobać albo przepuszczamy mięso przez maszynkę albo siekamy je nożem. Zamiast żółtka dodajemy do mięsa oliwę. Woda sprawi, że podczas wyrabiania ręką, masa będzie bardziej puszysta i plastyczna. Moim zdaniem sos sojowy idealnie nadaje się do wołowiny, gdyż podbija jej smak. Z solą uważajmy, bo sam sos jest słony. Najważniejsze, by pieprz był świeżo mielony – gruby i aromatyczny.
Dodatki:
ogórki kiszone
cebulka (sparzona wrzątkiem)
szczypiorek
Te trzy grupy dodatków po rozmieszaniu na talerzu z tatarem czynią danie nareszcie kompletnym. Uzyskaną masę możemy rozsmarowywać na pieczywie.
Danie szczególnie polecam anemikom i osobom o niskim stężeniu żelaza we krwi. Wysoka zawartość białka czyni tatara daniem pożywnym i sycącym.
Smacznego!