Sałatka śledziowa z sosem jogurtowym
Bez tej sałatki nie wyobrażam sobie Wigilii. Poza tym jest jedną z lżejszych i zdrowszych przystawek. Po pierwsze mamy do czynienia z rybą bogatą w kwasy Omega-3, a po drugie śledź nie jest utopiony w śmietanowym sosie, który odbiera rybie prozdrowotnych właściwości.
Ilość porcji: 2 litrowe słoiki
Składniki sałatki:
400 g śledzi a’la Matias (moczone przez 1-2 dni w mleku)
3 ogórki kiszone
1-2 słodko-kwaśne jabłka
2 cebule
kilka ugotowanych ziemniaków
Drobno pokrojoną cebulkę sparzamy wrzątkiem. Śledzia kroimy w paseczki, a resztę w równą kostkę. Łączymy wszystko w dużej misce.
Składniki sosu:
400 g gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżeczki octu
3 łyżeczki cukru
pieprz czarny
***
Sosem jogurtowym polewamy sałtakę i wszystko mieszamy. Próbujemy czy sałatki nie należy jeszcze doprawić, a następnie wkładamy ją do lodówki, aby składniki się przegryzły – najlepiej na całą noc. Z tego względu sałatkę najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, a same śledzie namoczyć 2-3 dni przed Wigilią. Ale jeszcze dzisiaj zdążycie ze wszystkim, jeżeli (dzień przed Wigilią) namoczycie śledzie, a jutro w południe zrobicie sałatkę. Następnie, po kilku godzinach chłodzenia się w lodówce, sałatka śledziowa będzie uzupełnieniem tradycyjnego stołu.
Smacznego!