Śmietankowe babeczki z wiśniami
Marzycie o delikatnych, puszystych i wilgotnych babeczkach? Oto przepis, który sprawi, że będziecie w niebie rozkoszy jedzenia. Dlatego nie daję gwarancji na to, że babeczki zdołają wystygnąć przed ich zniknięciem.
Ilość porcji: 12 babeczek
Składniki ciasta:
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki słodkiej śmietanki (12%)
50 g masła extra
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
wiśnie z własnej konfitury
cukier puder
***
Oddzielamy białko od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną cukru. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystego kogla-mogla. Następnie dodajemy masło – miksujemy, śmietankę – miksujemy, mąkę i proszek – miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i powoli łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki.
Foremki delikatnie smarujemy olejem (nawet jeżeli są sylikonowe). Wylewamy masę do 3/4 wysokości foremek. Na góre kładziemy po 3 wiśnie.
Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości foremek – moje były duże, więc babeczki piekłam około 30 minut.
Babeczki proponuję posypywać po prostu cukrem pudrem; w końcu są już wystarczająco śmietankowe i nie potrzebują dodatkowego kremu.
Smacznego!