Kruche ciasteczka pomarańczowe
Święteczne wypieki to nie tylko pierniki czy korzenne herbatniki. Święta Bożego Narodzenia pachną również słodkim zapachem pomarańczy. Mój kolega słusznie zauważył, że pomimo całorocznego dostępu do cytrusów, to okres świąteczny nieodłącznie kojarzy się z pomarańczami. Maślane ciasteczka z otartą skórką pomarańczy są kwintesencją Gwiazdki, dlatego warto je dzisiaj upiec zamiast kupować sztucznie aromatyzowane podróbki.
Ilość porcji: 33 ciastka
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 jajko i 2 żółtka
200 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytyny
***
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Robimy dołek i wbijamy tam jajka. Po lekkim zmieszaniu z mąką, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Ugniatamy i nie przejmujemy się, że ciasto się rozwala – w końcu jest naprawdę kruche.
Ciasto rozwałkowujemy partiami na około pół centymetra grubości. Za pomocą szklanki lub różnokształtnych wykrawarek wycinamy ciastka.
Ciastka kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Władamy do piekarnika rozgrznaego do temp. 180 st C. Pieczemy od 15 do 20 minut na najwyższej półce (nawet jeżeli pieczemy góra-dół, bo blacha i tak najmocniej oddaje ciepło).
Dekoracja:
biała czekolada – rozpuszczona w misce nad parą
skórki pomarańczowe
Ciasta bez dekoracji prezentują się bardzo zwyczajnie, natomiast po oblaniu ich odrobiną czekolady i przybraniu skórką nabierają uroczego wyrazu.
Smacznego!