Kruche ciasteczka pomarańczowe

DSC03352

Święteczne wypieki to nie tylko pierniki czy korzenne herbatniki. Święta Bożego Narodzenia pachną również słodkim zapachem pomarańczy. Mój kolega słusznie zauważył, że pomimo całorocznego dostępu do cytrusów, to okres świąteczny nieodłącznie kojarzy się z pomarańczami. Maślane ciasteczka z otartą skórką pomarańczy są kwintesencją Gwiazdki, dlatego warto je dzisiaj upiec zamiast kupować sztucznie aromatyzowane podróbki.

Ilość porcji: 33 ciastka

DSC03342

Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 jajko i 2 żółtka

200 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytyny

***

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Robimy dołek i wbijamy tam jajka. Po lekkim zmieszaniu z mąką, dodajemy pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Ugniatamy i nie przejmujemy się, że ciasto się rozwala – w końcu jest naprawdę kruche.

DSC03346

Ciasto rozwałkowujemy partiami na około pół centymetra grubości. Za pomocą szklanki lub różnokształtnych wykrawarek wycinamy ciastka.

Ciastka kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Władamy do piekarnika rozgrznaego do temp. 180 st C. Pieczemy od 15 do 20 minut na najwyższej półce (nawet jeżeli pieczemy góra-dół, bo blacha i tak najmocniej oddaje ciepło).

DSC03361

Dekoracja:

biała czekolada – rozpuszczona w misce nad parą

skórki pomarańczowe

Ciasta bez dekoracji prezentują się bardzo zwyczajnie, natomiast po oblaniu ich odrobiną czekolady i przybraniu skórką nabierają uroczego wyrazu.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *