Świąteczna tarta z kapustą i pieczarkami – gluten free
Razem z przyjaciółmi zorganizowaliśmy sobie wczoraj mini wigilię. Każdy z nas miał przynieść jakąś świąteczną potrawę. Obok uszek i pierożków znalazło się moje bezglutenowe danie, które za sprawą farszu można było skojarzyć ze świętami Bożego Narodzenia, choć sama tarta zdecydowanie tradycyjna już nie była.
Składniki ciasta:
2 szklanki mąki gryczanej
2 żółtka
100 g masła śmietankowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Składniki szybko ugniatamy na ciasto, wkładamy do torebki foliowej i pozostawiamy w zamrażalniku na 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki farszu:
400 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
3 średnie cebule
2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
przyprawy: kminek, pieprz czarny
/sól/
Cebulę siekamy, kapustę kroimy, a pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę do zeszklenia, a następnie wrzucamy kapustę. Po minucie obsmażania kapusty z cebulą, na patali lądują pieczarki. Całość przykrywamy, aby zaczęła puszczać soki i się dusiła. Przyprawiamy kminkiem i pieprzem czarnym. Co chwilę zaglądamy pod pokrywkęm, aby uzupełnić płyny – podlewamy w miarę potrzeby przegotowaną wodą. Duszenie powinno trwać tak długo, aż wszystko stanie się bardziej miękkie i ciemniejsze (jak bigos). Mi to zajęło 35 minut. Gdy już farsz jest gotowy, sprawdzamy czy należy go jeszcze doprawić. Przypominam, że kapusta jest słona i nie zawsze późniejsze solenie jest potrzebne.
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i kładziemy je na papierze do pieczenia oraz przykrywamy również papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało do wałka, gdy będziemy formować placek. Ciasto włożone do formy nakłuwamy widelcem, żeby równomiernie urosło. Pieczemy przez 20 minut w 180 st. C.
Gdy ciasto się podpiecze, nakłdamy na nie farsz i go dociskamy, aby lepiej się trzymał. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!