Placki ziemniaczane z majerankiem – gluten free
Mam sylwestrowe wspomnienia związane właśnie z plackami. Gdy zbliżała się północ, razem z moimi przyjaciółmi wyszliśmy na balkon i (zamiast życzeń) do sąsiadów, przechodniów i innych napotkanych ludzi kierwaliśmy pytanie: Czy lubicie placki? Ta humorystyczna zaczepka pokazała lepiej niż niejedne badania socjologiczne, że wszyscy lubią placki. Na zjedzenie moich placków ziemniaczanych mogą sobie pozwolić równiż bezglutenowcy, gdyż zamiast mąki pszennej użyłam kukurydzianej.
Ilość porcji: 4 po 4 placki
Składniki:
ziemniaki (ok.0,5 kg)
2 jajka
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki kukurydzianej
2-3 łyżki majeranku
sól
olej rzepakowy do smażenia
Trzemy ziemniaki na tarce z małymi oczkami (marchewkowej). Odsączamy nadmiar wody z papki ziemniaczanej. Następnie na tych samych oczkach trzemy cebulę i czosnek. Dodajemy jajka, mąkę, majeranek i sól. Dokładnie mieszamy.
Placki smażywmy krótko na dobrze nagrzanym oleju, aby z zewnątrz były chrupkie, a w środku miękkie – takie lubię najbardziej. Każdy placek zdejmowany z patelni pominniśmy odkłądać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki proponuję podawać z domowym sosem pomidorowym przyprawionym ziołami, np, bazylią lub oregano.
Smacznego!