Pieczone udka w kawie zbożowej

DSC03226

Upieczemy dzisiaj zwykły drób, ale w niecodziennym wydaniu. Korzenna marynata sprawi, iż inaczej spojrzycie na możliwość przyrządzenia udek. Kto by pomyślał, że można połączyć tak odległe sobie przyprawy jak cynamon i czosnek.

Składniki:

2 kg udek z kurczaka

5 ząbków czosnku

2 łyżki cynamonu

1 łyżka przyprawy korzennej do pierników

sól

1 łyżka kawy zbożowej

szklanka ciepłej wody

olej do smażenia

Udka i podudzia musimy potraktować mieszaniną cynamonu, przyprawy korzennej, soli  oraz rozgniecionego czosnku. Następnie całość zalewamy rozpuszczoną w wodzie kawą zbożową i pozostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odsączamy udka z nadmiaru wilgoci na papierze kuchennym i szybko podsmażamy na rumiany kolor. Udka pieczemy w rękawie do pieczenia w 200 st. C do 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia nakłuwamy folię, żeby skórka na udkach się przypiekła.

DSC03230

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *