Pieczone udka w kawie zbożowej
Upieczemy dzisiaj zwykły drób, ale w niecodziennym wydaniu. Korzenna marynata sprawi, iż inaczej spojrzycie na możliwość przyrządzenia udek. Kto by pomyślał, że można połączyć tak odległe sobie przyprawy jak cynamon i czosnek.
Składniki:
2 kg udek z kurczaka
5 ząbków czosnku
2 łyżki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
sól
1 łyżka kawy zbożowej
szklanka ciepłej wody
olej do smażenia
Udka i podudzia musimy potraktować mieszaniną cynamonu, przyprawy korzennej, soli oraz rozgniecionego czosnku. Następnie całość zalewamy rozpuszczoną w wodzie kawą zbożową i pozostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odsączamy udka z nadmiaru wilgoci na papierze kuchennym i szybko podsmażamy na rumiany kolor. Udka pieczemy w rękawie do pieczenia w 200 st. C do 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia nakłuwamy folię, żeby skórka na udkach się przypiekła.
Smacznego!