Chlebek gryczany z pestkami dyni – gluten free

DSC03211

Pieczenie pseudo-chlebków nie jest sztuką ani wyzwaniem. Należy się jedynie zmusić do pewnej aktywności w kuchni, która w tym przypadku sprowadza się do wymieszania składników i włączenia piekarnika. Argumentem nie do podważenia jest z pewnością wyjątkowość naszego wypieku – chlebek smakuje, a przy tym jest bezglutenowy.

DSC03205

Składniki ciasta:

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej

1/3 szklanki otrębów gryczanych

1/2 szklanki mleka

1 jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia – gluten free

Dekoracja:

pestki dyni

DSC03210

Łączymy składniki ciasta do uzyskania lepkiej masy. Lepką kulę oprószamy sowicie mąką gryczaną i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu uformowanego bochenka układamy pestki dyni. Pieczemy chlebek w 180 st. C przez około 35-40 minut.

Chlebek jest zwarty i wilgotny w środku, a chrupiący na zewnątrz. Wygłodniała trójka będzie zadowolone z przyrządzonych kanapek.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *