Chlebek gryczany z pestkami dyni – gluten free
Pieczenie pseudo-chlebków nie jest sztuką ani wyzwaniem. Należy się jedynie zmusić do pewnej aktywności w kuchni, która w tym przypadku sprowadza się do wymieszania składników i włączenia piekarnika. Argumentem nie do podważenia jest z pewnością wyjątkowość naszego wypieku – chlebek smakuje, a przy tym jest bezglutenowy.
Składniki ciasta:
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 szklanki otrębów gryczanych
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia – gluten free
Dekoracja:
pestki dyni
Łączymy składniki ciasta do uzyskania lepkiej masy. Lepką kulę oprószamy sowicie mąką gryczaną i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu uformowanego bochenka układamy pestki dyni. Pieczemy chlebek w 180 st. C przez około 35-40 minut.
Chlebek jest zwarty i wilgotny w środku, a chrupiący na zewnątrz. Wygłodniała trójka będzie zadowolone z przyrządzonych kanapek.
Smacznego!