Surówka na odporność
Warzywa należy jeść przez cały rok, ale warto robić to z głową. Skomponowane potrawy powinny uwzględniać sezonowość produktów oraz ich wpływ na organizm. Jesienią i zimą ważne jest, aby budować i chronić naszą naturalną odporność. Dlatego warto jeść warzywa w różnej postaci kilka razy dziennie. Ta surówka sprawdza się jako uzupełnienie obiadu czy przekąska w ciągu dnia.
Ilość porcji: 2
Składniki:
150 g czerwonej kapusty
1/2 czerwonej papryki
1/4 małego pora
sok z 1/3 cytryny
3 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
przyprawy: pieprz cayenne, bazylia
/sól/
Papryka i cytryna są źródłem wit. C, którą nasz organizm musi pozyskać codziennie z zewnątrz. Kapusta poprawia samopoczucie oraz, z czego nie każdy zdaje sobie sprawę, jest afrodyzjakiem. Jedzenie pora zalecane jest anemikom, gdyż oczyszcza on krew, a ponadto wzmacnia system nerwowy. Oliwa z oliwek nie dość, że zawiera polifenole opóźniające procesy starzenia, to także wykazuje właściwości przeciwzapalne. Ponadto dodawanie ostrych przypraw powoduje u nas wyrzut hormonów szczęścia oraz rozgrzanie organizmu.
Smacznego!