Kukurydziane bułeczki z charakterem – gluten free

DSC03111

Znudziły Wam się już wafle ryżowe? Tęsknicie na pieczywem i możliwością zjedzenia kanapki? Jeżeli na oba pytania odpowiadacie twierdząco, ten przepis może urozmaicić Waszą dietę bezglutenową. Bułeczki kukurydziane z odrobiną przypraw same w sobie mogą być potraktowane jako przekąska, ale jeszcze lepiej smakują w postaci kanapki z serem, kurczakiem czy twarogiem. Minusem mąki kukurydzianej jest jednak szybkie czerstwienie, dlatego nie czekajmy z ich jedzeniem do jutra.

Ilość porcji: 4-5 bułeczek

Czas pracy: 5 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

DSC03106

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej

 2 rozmącone jajka

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka curry

2 łyżeczki proszku do pieczenia (gluten free)

Do miski z mąką kukurydzianą dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką. Następnie zwilżoną dłonią formujemy podłużne bułeczki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonym nożem robimy ozdobne nacięcia na bułeczkach – ładnie wyglądają, gdy się upieką.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Bułeczki przywołują chińskie skojarzenia – aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak, do bułeczek możecie dodać łyżkę sosu sojowego  i posypać je sezamem.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.