Kukurydziane bułeczki z charakterem – gluten free
Znudziły Wam się już wafle ryżowe? Tęsknicie na pieczywem i możliwością zjedzenia kanapki? Jeżeli na oba pytania odpowiadacie twierdząco, ten przepis może urozmaicić Waszą dietę bezglutenową. Bułeczki kukurydziane z odrobiną przypraw same w sobie mogą być potraktowane jako przekąska, ale jeszcze lepiej smakują w postaci kanapki z serem, kurczakiem czy twarogiem. Minusem mąki kukurydzianej jest jednak szybkie czerstwienie, dlatego nie czekajmy z ich jedzeniem do jutra.
Ilość porcji: 4-5 bułeczek
Czas pracy: 5 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
2 rozmącone jajka
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki proszku do pieczenia (gluten free)
Do miski z mąką kukurydzianą dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką. Następnie zwilżoną dłonią formujemy podłużne bułeczki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonym nożem robimy ozdobne nacięcia na bułeczkach – ładnie wyglądają, gdy się upieką.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Bułeczki przywołują chińskie skojarzenia – aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak, do bułeczek możecie dodać łyżkę sosu sojowego i posypać je sezamem.
Smacznego!