Kukurydziane ciasto marchewkowo-cynamonowe – gluten free
Upieczenie bezglutenowego ciasta stanowi poważne wyzwanie, gdyż fundamentem cukiernictwa jest umiejętność wykorzystywania właściwości glutenu. W sprzedaży bardzo trudno jest znaleźć produkty bezglutenowe, które w wyglądzie i smaku odpowiadałyby naszym przyzwyczajeniom. Należy zatem zakasać rękawy, rozwinąć wyobraźnię i stworzyć coś samemu. Moja fantazja zmaterializowała się w sposób, który zaskoczył mnie samą. Zobaczcie jakie to proste!
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżeczka cynamonu
400 g otartej marchewki
***
W misce nr 1 ubijamy na sztywno pianę z białek z odrobiną cukru (łyżka). W misce nr 2 ucieramy na puszysto żółtka z cukrem. Do miski nr 2 dodajemy zawartość miski 1. Od tej pory mieszamy wszystko na najniższych obrotach. Po białkach dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i sodę. Następnie do miski trafia mąka kukurydziana, a na końcu olej.
Do puszystej masy dodajemy otarte marchewki i delikatnie mieszamy masę łyżką. Przelewamy całość do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 35 minut w 180 st. C. Ciasto wychodzi puszyste niczym biszkopt.
Proponuję podawać z gruszką i sosem jogurtowym.
Smacznego!