Sałatka Waldorf z gruszką i Serem Korycińskim

DSC02967

Zasadniczo sałatka Waldorf powinna być podawana z wyrazistym w smaku serem z niebieską z pleśnią, jednak ja postanowiłam pokazać Wam wykorzystanie lokalnych produktów jak chociażby Sera Korycińskiego. Składniki sałatki, poza oliwą z oliwek, pochodzą z Polski i można je z łatwością dostać w naszych sklepach.

Składnik główny:

50 g Sera Korycińskiego

Ser Koryciński powstaje w gminie Korycin około 35 km od Białegostoku. W związku z tym, że jest wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w 2012 r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, można go kupić jedynie na Podlasiu i w województwach ościennych (na szczęście w wielu punktach sprzedaży i sklepach spożywczych). Należy do serów podpuszczkowych produkowanych z niepasteryzowanego mleka krowiego. W smaku przypomina delikatny ser żółty, natomiast w konsystencji bliżej mu do bardziej zwartej mozzarelli, aczkolwiek posiada charakterystyczne dziury. Produkcji sera nauczono się od Szwajcarów przybyłych do regionu podczas potopu szwedzkiego (czyli już w XVII wieku), jednak efekt końcowy nie przypomina typowego sera szwajcarskiego.

DSC02966

Dodatki:

1/2 gruszki

kilka listków sałaty

1/4 czerwonej papryki

orzechy włoskie (z 3-4 łupin)

Sos:

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

łyżka wody

1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej

łyżeczka octu jabłkowego

2 szczypty tymianku

opcjonalnie: sól, cukier

DSC02971

Na spodzie talerza układamy rozszarpaną sałatę, a następnie polewamy ją połową naszego sosu. Następnie układamy kolejno paprykę, gruszki, a na górze pokrojony w kostkę ser. Orzechy pozbawiamy łupin i przez maksymalnie 1 minutę prażymy na suchej patelni. Uprażonymi orzechami posypujemy górę. Ostatnim szlifem polewamy całą sałatkę pozostałą częścią sosu.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *