Babka jogurtowa o smaku wiśniowym

DSC02891

Klasyczna baba jest tłusta, za to ciasto jogurtowe lekkie. Z połączenia tych skrajności powstał deser o zadziwiającej konsystencji i smaku. Można odnieść nawet wrażenie, że udaje sernik. Co tu dużo gadać, nie jest to klasyczne ciasto tylko wariacja, która szaleńczo smakowała wszystkim moim gościom.

DSC02880

Składniki:

4 jajka

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

100 g masła

2 szklanki jogurtu naturalnego

2 budynie o smaku wiśniowym

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

***

W misce nr 1 miksujemy jogurt z budyniem. Zdecydowałam się na dodanie budyniu z dwóch powodów. Mąka ziemniaczana, z której się składa, sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze. Dodatkowo smakowy budyń nada ciastu ślicznego koloru.

W misce nr 2 ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wsypujemy mąkę i proszek – miksujemy. Na samym końcu do masy dodajemy zawartość miski nr 1 (jogurtowej) i mieszamy.

Pieczemy ciasto w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą torownicy z dziurką w temp. 180 st. C przez 45 minut.

DSC02887

Dekoracja:

lukier (cukier puder + sok z wiśni)

wiśnie

Po ostudzeniu ciasta, dekorujemy je grubą warstwą wiśniowego lukru i wiśniami.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *