Babka jogurtowa o smaku wiśniowym
Klasyczna baba jest tłusta, za to ciasto jogurtowe lekkie. Z połączenia tych skrajności powstał deser o zadziwiającej konsystencji i smaku. Można odnieść nawet wrażenie, że udaje sernik. Co tu dużo gadać, nie jest to klasyczne ciasto tylko wariacja, która szaleńczo smakowała wszystkim moim gościom.
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
100 g masła
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 budynie o smaku wiśniowym
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
***
W misce nr 1 miksujemy jogurt z budyniem. Zdecydowałam się na dodanie budyniu z dwóch powodów. Mąka ziemniaczana, z której się składa, sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze. Dodatkowo smakowy budyń nada ciastu ślicznego koloru.
W misce nr 2 ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wsypujemy mąkę i proszek – miksujemy. Na samym końcu do masy dodajemy zawartość miski nr 1 (jogurtowej) i mieszamy.
Pieczemy ciasto w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą torownicy z dziurką w temp. 180 st. C przez 45 minut.
Dekoracja:
lukier (cukier puder + sok z wiśni)
wiśnie
Po ostudzeniu ciasta, dekorujemy je grubą warstwą wiśniowego lukru i wiśniami.
Smacznego!