Ciasto półkruche ze śliwkami węgierkami
Nadszedł czas na śliwkowe szaleństwo w kuchni. Placek z tymi owocami wydaje się być najbardziej oczywistym i prostym pomysłem. O ile nie będę zachęcać do codziennego pałaszowania ciast, to z pewnością nakłaniam do uwzględniania w swojej diecie śliwek, które regulują pracę układu pokarmowego dzięki zawartemu błonnikowi.
Główny składnik:
0,5 kg śliwek węgierek
Składniki ciasta:
3 jajka
100 g miękkiego masła
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki śmietany (18% tł.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
***
Mieszamy sypkie składniki. Następnie dodajemy jajka, masło i śmietanę. Ręką wyrabiamy luźne ciasto. Oczyszczamy dłoń z nadmiaru ciasta; zarówno dłonie jak i ciasto oprószamy z wierzchu mąką i przekładamy do formy. Wyrównujemy ciasto w formie, a na wierzchu kładziemy połówki śliwek skórką do dołu.
Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 godzinę. Lekko ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!