Maślane koperty z konfiturą
W naszej korespondencji znajdują się takie listy, których nie chcielibyśmy otrzymać. Moje dzisiejsze koperty nie kryją w sobie rachunków, ale owocową konfiturę. Same zaś pachną masłem i cytryną. Chcecie taką pocztę?
Składniki ciasta:
3 żółtka
2 szklanki mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1 łyżka śmietany (18% tł.)
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
***
Na początku mieszamy sypkie składniki jak: mąkę, kaszę, cukier i proszek. Następnie dodajemy całą resztę i ręcznie ugniatamy ciasto.
Bierzemy się za formowanie. Podsypujemy stolnicę/stół mąką i kładziemy ciasto. Wałkiem formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy z ciasta trójkąty równoramienne, o lekko dłuższej podstawie niż ramiona (matematyka czasem się przydaje).
Nadzienie:
konfitura z kwaśnych owoców – porzeczek czy śliwek – dobrze komponują się z cytryną
***
Przygotowujemy warsztat pracy – blachę do pieczenia wykładamy papierem, znajdujemy łyżeczkę do nakładania i otwieramy konfiturę. Nadzienie układamy na trójkącie z cista tak, by znalazło się centralnie na środku. Zginamy trzy rogi ciasta i tworzy nam się koperta. Kładziemy ją na blachę.
Wykończenie:
rozmącone żółtko
***
Po zrobieniu wszystkich kopert, dobrze jest je posmarować rozmąconym żółtkiem. Po upieczeniu ciasto będzie cudownie błyszczeć. Wkładamy koperty do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na około 20-25 minut – to zależy od wielkości i grubości tych ciastek. Najlepiej jest kontrolować pieczenie i wyciągnąć koperty wtedy, gdy ładnie się zapieką.
Smacznego!