Maślane koperty z konfiturą

WP_000757

W naszej korespondencji znajdują się takie listy, których nie chcielibyśmy otrzymać. Moje dzisiejsze koperty nie kryją w sobie rachunków, ale owocową konfiturę. Same zaś pachną masłem i cytryną. Chcecie taką pocztę?

DSC02850

Składniki ciasta:

3 żółtka

2 szklanki mąki

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

200 g miękkiego masła

1 łyżka śmietany (18% tł.)

skórka otarta z jednej cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

***

Na początku mieszamy sypkie składniki jak: mąkę, kaszę, cukier i proszek. Następnie dodajemy całą resztę i ręcznie ugniatamy ciasto.

Bierzemy się za formowanie. Podsypujemy stolnicę/stół mąką i kładziemy ciasto. Wałkiem formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy z ciasta trójkąty równoramienne, o lekko dłuższej podstawie niż ramiona (matematyka czasem się przydaje).

DSC02855

Nadzienie:

konfitura z kwaśnych owoców – porzeczek czy śliwek – dobrze komponują się z cytryną

***

Przygotowujemy warsztat pracy – blachę do pieczenia wykładamy papierem, znajdujemy łyżeczkę do nakładania i otwieramy konfiturę. Nadzienie układamy na trójkącie z cista tak, by znalazło się centralnie na środku. Zginamy trzy rogi ciasta i tworzy nam się koperta. Kładziemy ją na blachę.

Wykończenie:

rozmącone żółtko

***

Po zrobieniu wszystkich kopert, dobrze jest je posmarować rozmąconym żółtkiem. Po upieczeniu ciasto będzie cudownie błyszczeć. Wkładamy koperty do rozgrzanego  do 180 st. C piekarnika na około 20-25 minut – to zależy od wielkości i grubości tych ciastek. Najlepiej jest kontrolować pieczenie i wyciągnąć koperty wtedy, gdy ładnie się zapieką.

WP_000759

Smacznego! 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *