Idealne naleśniki – jakie to szybkie i proste!
Chcąc zrobić udane naleśniki, należy znaleźć odpowiedni przepis i znać zasady dotyczące przyrządzania ciasta. Nie wiedzieć czemu niektórym zrobienie gładkiej masy zajmuje 20 minut – tak długo walczą z grudkami. Ja z nimi nie walczę i dlatego przygotowuję ciasto w 3 minuty. Sporządzane przeze mnie ciasto naleśnikowe jest gładkie i szybkie w przyrządzeniu, bo zawsze trzymam się kolejności w jakiej łączę składniki. Proporcje ciasta testowałam wielokrotnie, te są najlepsze. Zobaczcie jakie to proste.
Składniki ciasta naleśnikowego:
2 jajka
łyżeczka cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
ok. 2 szklanki mąki pszennej typ 550 lub z pełnego przemiału
4 łyżki oleju rzepakowego
Kolejność dodawanych składników jest bardzo istotna. Zaczynamy od rozbełtania jajek z cukrem i solą. Gdy jajka stanowią płynną całość, możemy wlać mleko i wodę. Mieszamy – uzyskujemy kremowy płyn. Śmiało wsypujemy I szklankę mąki i za pomocą trzepaczki łączymy uzyskując gładką masę. Przy II szklance mąki powinniśmy być ostrożni – dodajemy mąkę stopniowo do uzyskania upragnionej konsystencji. Masa powinna być płynna, a jednocześnie kremowa jak rzadki budyń albo jogurt pitny. Na sam koniec dodajemy do masy olej, żeby ciasto nie przywierało do suchej patelni.
Z przedstawionej proporcji na dwa jajka powinno wyjść od 12 do 15 naleśników. Okazuje się, że najwięcej czasu pochłania samo smażenie placków na suchej patelni teflonowej. Osobiście polecam podawać naleśniki w wytrawnej wersji z warzywami i chociażby słonym serem (żółtym, pleśniowym, fetą, mozzarellą, itp.), a niekoniecznie na słodko.
Smacznego!