Sałatka paprykowo-ogórkowa z domowym sosem majonezowym

DSC02774

Stragany aż uginają się od polskich warzyw i grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstwa jakie niesie ze sobą sezonowa kolorama. Polecam rześką w smaku paprykę oraz chrupkiego ogórka w towarzystwie wroga zdrowego odżywiania – tzn. w towarzystwie majonezu. Nie do końca powinniśmy się bać tego sosu. Majonez nie będzie tuczył – po pierwsze, gdy zostanie zrobiony w domu bez użycia cukru (będzie miał IG równe 0, a nie 100), po drugie, gdy zjemy go w rozsądnych ilościach. Dwie łyżki domowego majonezu na miskę sałatki to nie tak dużo. Pamiętajmy, że w tłuszczu rozpuszczają się tak cenne dla naszej urody witaminy znajdujące się właśnie w warzywach.

Ilość porcji: 6

Propozycja podania: z drobiem lub chudą rybą

DSC02762

Składniki domowego majonezu:

żółtko

ok. 50 ml oleju rzepakowego

Ucieramy żółtko za pomocą miksera/blendera, a olej lejemy stopniowo, aby konsystencja robiła się coraz gęstsza.

DSC02763

Doprawienie domowego majonezu:

sok z 1/3 cytryny

sól

pieprz czarny

Doprawiamy majonez bardzo hojnie – pamiętajmy, że uzyskamy całą michę sałatki.

DSC02765

Składniki sałatki:

duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)

2 świeże ogórki ze skórką (pokrojone jak papryka)

czerwona cebula (drobno posiekana)

jabłko (drobno posiekane)

Mieszamy składniki i dodajemy stopniowo sos majonezowy. Może się okazać, że sosu zrobiliśmy trochę za dużo; na szczęście jeszcze przez kilka dni możemy go przechowywać w lodówce. Jeżeli uważacie, że sałatka wyszła mdła, doprawcie ją jeszcze solą i pieprzem.

DSC02766

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *