Sałatka paprykowo-ogórkowa z domowym sosem majonezowym
Stragany aż uginają się od polskich warzyw i grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstwa jakie niesie ze sobą sezonowa kolorama. Polecam rześką w smaku paprykę oraz chrupkiego ogórka w towarzystwie wroga zdrowego odżywiania – tzn. w towarzystwie majonezu. Nie do końca powinniśmy się bać tego sosu. Majonez nie będzie tuczył – po pierwsze, gdy zostanie zrobiony w domu bez użycia cukru (będzie miał IG równe 0, a nie 100), po drugie, gdy zjemy go w rozsądnych ilościach. Dwie łyżki domowego majonezu na miskę sałatki to nie tak dużo. Pamiętajmy, że w tłuszczu rozpuszczają się tak cenne dla naszej urody witaminy znajdujące się właśnie w warzywach.
Ilość porcji: 6
Propozycja podania: z drobiem lub chudą rybą
Składniki domowego majonezu:
żółtko
ok. 50 ml oleju rzepakowego
Ucieramy żółtko za pomocą miksera/blendera, a olej lejemy stopniowo, aby konsystencja robiła się coraz gęstsza.
Doprawienie domowego majonezu:
sok z 1/3 cytryny
sól
pieprz czarny
Doprawiamy majonez bardzo hojnie – pamiętajmy, że uzyskamy całą michę sałatki.
Składniki sałatki:
duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
2 świeże ogórki ze skórką (pokrojone jak papryka)
czerwona cebula (drobno posiekana)
jabłko (drobno posiekane)
Mieszamy składniki i dodajemy stopniowo sos majonezowy. Może się okazać, że sosu zrobiliśmy trochę za dużo; na szczęście jeszcze przez kilka dni możemy go przechowywać w lodówce. Jeżeli uważacie, że sałatka wyszła mdła, doprawcie ją jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego!