Jabłecznik z cynamonem spod przykrycia
Co by tu zrobić z kwaśnych jabłek? Może wilgotny jabłecznik, który rozpływa się w ustach. Jeżeli chcecie skosztować właśnie takiego ciasta, musicie mieć w kuchni duże naczynie żaroodporne z przezroczystym wiekiem- w nim to właśnie powstaje wyjątkowy acz prosty jabłecznik.
Składniki podstawowe:
dużo jabłek
łyżka mielonego cynamonu
Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki tyle jabłek, ile zmieści się w dużej misce o pojemności 2 litrów. Najlepiej po czubek.
Składniki ciasta:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
W misce nr 1 ubijamy białka z odrobiną cukru na sztywną pianę. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Powoli dodajemy białka do miski nr 2. Następnie partiami podsypujemy mąkę i proszek, delikatnie mieszając mikserem. Na koniec wlewamy olej i ostatni raz mieszamy masę.
Do wysmarowanego masłem i podsypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego wlewamy masę. Na wierzch wrzucamy jabłka, które całkowicie przykryją masę – na oko widać, że jabłek jest 2 razy więcej od masy, po upieczeniu proporcja stanie się odwrotna. Górę jabłek posypujemy cynamonem; doda aromatu i ładnie będzie wyglądał po upieczeniu.
Ciasto nakrywamy wiekiem naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. godzinę w temp. 180 st. C. Naczynie musi być naprawdę spore (ok. 4 l pojemności), aby zmieściło się ciasto z jabłkami, a ponadto pozostało jeszcze kilka centymetrów luzu. Ciasto po upieczeniu jest fantastycznie wilgotne, słodkie z dołu, kwaśne z góry i pachnące cynamonem.
Smacznego!