Puchaty piernik ze skrywanymi porzeczkami
Piernik kojarzy nam się z gwiazdką i wieczorami przy kominku z kubkiem grzańca w ręku. Chciałabym jednak obalić to wyobrażenie, proponując dzisiaj lekkie w konsystencji ciasto piernikowe , które w recepturze skrywa wprost niezauważalne czarne porzeczki. W tym roku zdążyłam już przygotować konfitury z tych owoców, więc dodałam je wprost ze słoiczka, ale ciasto nawet lepiej będzie smakować, gdy wrzucimy do niego świeże porzeczki. Właśnie dlatego taki piernik najlepiej przyrządzać jest latem, gdy w zasięgu ręki mamy sezonowe smakołyki.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mieszanki korzennej
1 słoiczek konfitur z porzeczek (lub zmiksowane porzeczki z kilkoma łyżkami cukru)
***
Ucieramy jajka z cukrem przez 1 minutę. Do miski dodajemy: mąkę, olej, sodę, kakao, cynamon i mieszankę – miksujemy chwilę. Już za pomocą łyżki, mieszamy masę z porzeczkami. Czary mary i za sprawą reakcji chemicznej sody z kwaśnymi porzeczkami, masa zwiększa objętość na naszych oczach. Szybko przelewamy masę do wysmarowanej formy.
Pieczemy przez 30-35 min. (długość pieczenia zależy od formy) w 180 st. C.
Smacznego!
naturally like your web-site but you have to test the spelling on quite
a few of your posts. Many of them are rife
with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth however I’ll definitely come again again.
Hi! I could have sworn I’ve visited this website beore but after
going through many of the articles I realized it’s new to me.
Regardless, I’m certainly happy I found it and I’ll be bookmarking it aand
checking bck often!