Puchaty piernik ze skrywanymi porzeczkami

DSC02593

Piernik kojarzy nam się z gwiazdką i wieczorami przy kominku z kubkiem grzańca w ręku. Chciałabym jednak obalić to wyobrażenie, proponując dzisiaj lekkie w konsystencji ciasto piernikowe , które w recepturze skrywa wprost niezauważalne czarne porzeczki. W tym roku zdążyłam już przygotować konfitury z tych owoców, więc dodałam je wprost ze słoiczka, ale ciasto nawet lepiej będzie smakować, gdy wrzucimy do niego świeże porzeczki. Właśnie dlatego taki piernik najlepiej przyrządzać jest latem, gdy w zasięgu ręki mamy sezonowe smakołyki.

DSC02588

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mieszanki korzennej

1 słoiczek konfitur z porzeczek (lub zmiksowane porzeczki z kilkoma łyżkami cukru)

***

Ucieramy jajka z cukrem przez 1 minutę. Do miski dodajemy: mąkę, olej, sodę, kakao, cynamon i mieszankę – miksujemy chwilę. Już za pomocą łyżki, mieszamy masę z porzeczkami. Czary mary i za sprawą reakcji chemicznej sody z kwaśnymi porzeczkami, masa zwiększa objętość na naszych oczach. Szybko przelewamy masę do wysmarowanej formy.

Pieczemy przez 30-35 min. (długość pieczenia zależy od formy) w 180 st. C.

Smacznego!

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. naturally like your web-site but you have to test the spelling on quite
    a few of your posts. Many of them are rife
    with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth however I’ll definitely come again again.

  2. Marcus pisze:

    Hi! I could have sworn I’ve visited this website beore but after
    going through many of the articles I realized it’s new to me.
    Regardless, I’m certainly happy I found it and I’ll be bookmarking it aand
    checking bck often!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *