Placuszki z polskiej cukinii z włoskim towarzystwem
Sezon na cukinie i pomidory w pełni, dlatego na moim stole zagościły w swoim popisowych odsłonach. Zrobiłam tradycyjne placuszki z cukinii i sos pomidorowy z typowymi włoskimi dodatkami. Oczywiście, by danie dostarczyło nam odpowiednią dawkę białka, na talerzu znalazło się lekkie, idealne na takie upały, drobiowe mięso.
Składniki placków:
2 cukinie (obrane, pozbawione środka, otarte na grubych oczkach)
cebula (drobno otarta)
2 jajka
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek
olej do smażenia
***
Otartą cukinię solimy i dobrze wyciskamy z nadmiaru płynu. Dodajemy jajka, cebulę i przyprawy – dobrze mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, do uzyskania w miarę gęstej masy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju – jeżeli zaczniemy smażyć na małej ilości oleju, placki wszystko wchłoną, bo obniża się wtedy temperatura na patelni. Zdejmując poszczególne placki z patelni, kładziemy je na papierze kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki kurczaka w sosie włoskim:
mały filet z kurczaka (ok. 350-400 g)
3 pomidory (sparzone wrzątkiem i pozbawione skórki)
ząbek czosnku (posiekany)
bazylia (świeża lub suszona)
sól
1-2 łyżki oliwy z oliwek (nie extra virgin, bo ma zbyt niską temperaturę dymienia)
***
Kroimy kurczaka na drobne kawałki i szybko obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory i czosnek, a następnie nakrywamy i dusimy. Gdy pomidory utworzyły gęsty sos, przyprawiamy solą i bazylią . Jak ktoś lubi, to można dodać jeszcze oliwki, ale wydaje mi się, że posmak oliwy z oliwek w zupełności wystarczy.
Smacznego!