Pikantny kurczak na meksykańską modłę

DSC02482

Wprost uwielbiam pikantne jedzenie, które nie tylko rozgrzewa, ale przyspiesza metabolizm (także ułatwia trawienie). Zawarta w chili i innych rodzajach ostrych papryczek kapsaicyna pobudza wydzielanie endorfin przez nasz organizm. Właśnie dlatego, pomimo łzawienia oczu i spiekoty w gardle, jesteśmy szczęśliwi i z chęcią wracamy do tego typu potraw ponownie. Tym razem moją inspiracją było Chili Con Carne, ale, że bardziej wolę kurczaka i dietetyczne wersje, pokusiłam się o zmodyfikowanie przepisu na potrzeby osoby dbającej o linię.

DSC02481

Składniki:

0,6 kg piersi z kurczaka (wyfiletowałam na 8 kawałków)

sok z cytryny

150 g kukurydzy

cebula (pokrojona w drobną kostkę)

2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę)

2 łyżki przecieru pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz kajeński/chili w proszku, kmin rzymski (nie mylić z kminkiem), papryka słodka

olej do smażenia

/najlepiej jest dorzucić świeżą, ostra papryczkę, ale należy pamiętać by pozbyć się nasion, bo to właśnie w nich znajduje się najwięcej kapsaicyny/

***

Godzinę wcześniej marynujemy filety z kurczaka w soku z cytryny i przyprawach. Mięso wtedy kruszeje, a podczas smażenia nie wsiąka do niego olej.

W garnku zagotowujemy wodę (około litr) i wrzucamy cebulę, paprykę, kukurydzę oraz przecier.

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy filety do ładnego zrumienienia. Usmażone kawałki wrzucamy do garnka i dodajemy czosnek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną a sos zgęstnieje. Na koniec jeszcze doprawiamy, żeby było naprawdę ostre.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *