Krucha szarlotka z delikatnym wnętrzem
Polska jest pionierem w produkcji jabłek, dlatego nie dziwi fakt, że my Polacy wprost przepadamy za szarlotkami. Jabłka są bogate w witaminy i błonnik, niosą ze sobą zarówno słodycz jak i kwaśny smak. Właśnie dlatego desery stworzone z jabłek nie są mdłe i jednowymiarowe. Podsuwam dzisiaj przepis na dość klasyczną postać szarlotki, którą może zrobić każdy.
Składniki ciasta:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
200g miękkiego masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
Łączymy składniki sypkie, a następnie dodajemy resztę. Szybko zagniatamy i dzielimy ciasto w proporcji 1:2. Większą część ciasta rozkładamy na wysmarowanej formie, dociskamy dłońmi. Powierzchnię nakłuwamy widelcem, żeby równomiernie urosło. Taki spód pieczemy przez około 25-30 min w 180 st. C – musi się zarumienić. W międzyczasie przygotowujemy mus i pianę.
Składniki musu:
2 słoiczki domowej konfitury z jabłek (zamiast konfitur można otrzeć jabłka i podgotować je z cukrem)
2 łyżki żelatyny
cynamon (ilość w zależności od upodobań)
Łączymy składniki musu. Tym razem nie dodałam za dużo cynamonu – mniej więcej łyżkę.
Składniki piany:
białka z jaj
2 łyżki cukru
Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę.
Gdy spód już się zapiekł, rozkładamy mus, na nim pianę, a na koniec rozkruszamy palcami tą część ciasta, która nam pozostała.
Pieczmy dalej przez 30-35 min. do zrumienienia się wierzchu ciasta.
W gorące dnie, jakimi raczymy się obecnie, proponuję podawać szarlotkę z gałką waniliowych lodów.
Smacznego!