Lekka zupa warzywna z cukinią
Cukinia jest wspaniałym produktem do przyrządzania dietetycznych dań, bo ma niewiele kalorii – 15 kcal na 100 g. Ponadto daje nam poczucie sytości, a ze względu na swój neutralny i delikatny smak, może być podawana w różnych wariacjach. Właśnie teraz – w okresie letnim – cieszmy się sezonowymi daniami, do jakich z pewnością zaliczę zupę, którą dzisiaj proponuję na stronie.
Składniki:
cukinia (pozbawiona części nasiennej i pokrojona w kostkę)
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, 1/3 selera)
cebula (pokrojona w kostkę)
2 pomidory (bez skóry, pokrojone)
olej rzepakowy do smażenia
przyprawy: sól, papryka słodka, kurkuma, cząber
natka pietruszki do serwowania
Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy włoszczyznę – musi się dłużej podgotować, dlatego ląduje pierwsza. Na patelni szklimy cebulę, dorzucamy pomidory i trzymamy na ogniu tak długo aż się rozpadną. Zawartość patelni wylewamy do garnka. Gdy warzywa w garnku stają się coraz bardziej miękkie, możemy wrzucić cukinię. Cukienia nie wymaga długiego gotowania, dlatego należy być czujnym. Zupę doprawiamy, ale, żeby jeszcze lepiej podbić jej smak, dodajemy natkę pietruszki.
Smacznego!