Fale Dunaju z bananami i nutą migdałową
Znowu majstrowałam przy tradycyjnym przepisie na ciasto. Tym razem obiektem moich eksperymentów stały się „Fale Dunaju”. Niezwykłym atutem mojego przepisu jest kombinacja struktur: od tłustego i zwartego ciasta kruchego, poprzez puszysty i lekki biszkopt, a na płynnym budynie kończąc. Aromat migdałowy oraz akcenty bananowe dodają ostatecznego szlifu. Spróbujcie zrobić ciasto sami.
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy
0,5l mleka
3 łyżki cukru
Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Kruche ciasto:
2 żółtka
100g masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Mieszamy w misce sypkie składniki, następnie dodajemy żółto, masło i aromat – szybko zagniatamy. Na czas przygotowywania biszkoptu, odstawiamy kruche ciasto do lodówki.
Biszkopt:
3 żółtka
5 białek z jaj
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 pokrojone w kostkę banany
W misce nr 1 ubijamy pianę z odrobiną cukru. W misce nr 2 ucieramy żółto z cukrem, następnie dodajemy kakao. Do miski nr 2 dodajemy odrobinę białek (2 łyżki dla rozcieńczenia masy) i ucieramy na najniższych obrotach. Zawartość miski 2 dodajemy do miski z białkami. Nie używając miksera, delikatnie mieszamy zawartość łyżką. Dodajemy mąkę z proszkiem, a na końcu banany.
Pierwsza warstwę ciasta kruchego układamy na dnie – lekko formując palcami. Wylewamy biszkopt. Na wierzchu rozkładamy po łyżce masę budyniową.
Pieczemy przez 45 minut w 180°C.
Smacznego!