Fale Dunaju z bananami i nutą migdałową

 

DSC02335

Znowu majstrowałam przy tradycyjnym przepisie na ciasto. Tym razem obiektem moich eksperymentów stały się „Fale Dunaju”. Niezwykłym atutem mojego przepisu jest kombinacja struktur: od tłustego i zwartego ciasta kruchego, poprzez puszysty i lekki biszkopt, a na płynnym budynie kończąc. Aromat migdałowy oraz akcenty bananowe dodają ostatecznego szlifu. Spróbujcie zrobić ciasto sami.

Masa budyniowa:

budyń śmietankowy

0,5l mleka

3 łyżki cukru

Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.

DSC02327

Kruche ciasto:

2 żółtka

100g masła

1 szklanka mąki

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

aromat migdałowy

Mieszamy w misce sypkie składniki, następnie dodajemy żółto, masło i aromat – szybko zagniatamy. Na czas przygotowywania biszkoptu, odstawiamy kruche ciasto do lodówki.

DSC02332

Biszkopt:

3 żółtka

5 białek z jaj

1 szklanka mąki

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 pokrojone w kostkę banany

W misce nr 1 ubijamy pianę z odrobiną cukru. W misce nr 2 ucieramy żółto z cukrem, następnie dodajemy kakao. Do miski nr 2 dodajemy odrobinę białek (2 łyżki dla rozcieńczenia masy) i ucieramy na najniższych obrotach. Zawartość miski 2 dodajemy do miski z białkami. Nie używając miksera, delikatnie mieszamy zawartość łyżką. Dodajemy mąkę z proszkiem, a na końcu banany.

Pierwsza warstwę ciasta kruchego układamy na dnie – lekko formując palcami. Wylewamy biszkopt. Na wierzchu rozkładamy po łyżce masę budyniową.

Pieczemy przez 45 minut w 180°C.

DSC02340

Smacznego!

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *