Soczysta pieczeń z indyka
Bardziej niż przepis, jest to patent na to, by indyk nie stał się wiórowaty, a przez to mało zjadliwy. Przygotowując indyka, często posiłkujemy się olejem, żeby mięso nabrało wilgotności. Przedstawiony poniżej sposób nie wymaga bombardowania chudego z natury mięsa, dodatkowymi gramami tłuszczu.
Ilość porcji: 5
Na porcję: 181,5 kcal (b:39g, w:1,5g , t: 1,8g)
Składniki:
1 kg piersi z indyka
maślanka (mniej więcej szklanka)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmoczone ziarna gorczycy, musztarda (1-2 łyżeczki)
/sznurek bądź siatka masarska/
Najpierw przez 24 godziny moczymy indyka w maślance. Tą samą metodą można przyrządzić inne chude mięsa jak, np. królika. Maślanka doda wilgoci i delikatności włóknom białka.
Odsączamy indyka z maślanki. Przyprawy rozprowadzamy równomiernie z każdej strony.
Z mięsa tworzymy równy wałek i nakładamy na niego siatkę masarską. Aby nałożyć siatkę masarską należy odciąć stosowną długość siatki (lepiej więcej niż mniej), zwinąć ją na zewnątrz (tworząc pierścień), nasadzić na jeden z końców wałka i rozwijać na mięsie. Próby innego sposobu nałożenia siatki kończą się fiaskiem.
Indyka pieczemy pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze – ok 170°C, przez 60-70 min.
Proponuję podawać z ryżem, delikatnymi warzywami i pieczoną cebulą.
Smacznego!