Soczysta pieczeń z indyka

DSC02084

Bardziej niż przepis, jest to patent na to, by indyk nie stał się wiórowaty, a przez to mało zjadliwy. Przygotowując indyka, często posiłkujemy się olejem, żeby mięso nabrało wilgotności. Przedstawiony poniżej sposób nie wymaga bombardowania chudego z natury mięsa, dodatkowymi gramami tłuszczu.

Ilość porcji: 5

Na porcję: 181,5 kcal (b:39g, w:1,5g , t: 1,8g)

Składniki:

1 kg piersi z indyka

maślanka (mniej więcej szklanka)

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmoczone ziarna gorczycy, musztarda (1-2 łyżeczki)

/sznurek bądź siatka masarska/

DSC02071

Najpierw przez 24 godziny moczymy indyka w maślance. Tą samą metodą można przyrządzić inne chude mięsa jak, np. królika. Maślanka doda wilgoci i delikatności włóknom białka.

DSC02077

Odsączamy indyka z maślanki.  Przyprawy rozprowadzamy równomiernie z każdej strony.

DSC02078DSC02079

Z mięsa tworzymy równy wałek i nakładamy na niego siatkę masarską. Aby nałożyć siatkę masarską należy odciąć stosowną długość siatki (lepiej więcej niż mniej), zwinąć ją na zewnątrz (tworząc pierścień), nasadzić na jeden z końców wałka i rozwijać na mięsie. Próby innego sposobu nałożenia siatki kończą się fiaskiem.

Indyka pieczemy pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze – ok 170°C, przez 60-70 min.

Proponuję podawać z ryżem, delikatnymi warzywami i pieczoną cebulą.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *