Równa z Ciebie Babka
Przyszła sobota czyli czas wypieków. Dzisiaj zachęcam do zrobienia maślanej, mozaikowej babki w polewie z gorzkiej czekolady. Atutem jest szybkość przyrządzenia i duża produktywność serotonin po spożyciu kawałka ciasta.
Ciasto:
6 jaj
1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
200g miękkiego masła
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki kakao
W misce nr 1 ubijamy białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. W misce nr 2 ucieramy żółtka, cukier i masło na puszystą i gładką masę. Powoli dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną, następnie mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Już nie używając miksera, dodajemy białko z miski nr 1 – mieszamy razem za pomocą szpatułki/łyżki.
Wylewamy 2/3 masy do dużej formy na babę. Do 1/3 masy, która nam została, dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Kakaową masę nakładamy na wierzch masy znajdującej się w formie. Nie musimy zbytnio przejmować się dokładnym jej rozłożeniem, bo w trakcie pieczenia i tak powstaną wzorki.
Ciasto pieczemy standardowo w 180°C przez 30 min.
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Rozpuszczamy składniki albo na bardzo małym ogniu albo w kąpieli wodnej, do ich idealnego połączenia. Konsystencja ma być taka, by nakładając na ciasto, polewa nie spływała ani nie wsiąkała. Najlepiej ją nakładać, gdy ciasto i polewa są jeszcze ciepłe.
Smacznego!