Sernik sprintera

 

DSC01645

Jeżeli ktoś nie wiem od czego zacząć swoje pierwsze kroki w dziedzinie cukiernictwa, polecam sernik. To ciasto nie jest narażone na zakalec, wystarczy wymieszać składniki i piec. Mówi się, że sernik należy do grupy najbardziej lubianych deserów, dlatego warto od czasu do czasu samodzielnie go przyrządzać. Mój przepis polecam osobom na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej (o ile zamiast mleka krowiego zastosuje się, np. mleko ryżowe; ponadto twaróg ma znikome ilości laktozy – laktoza zostaje „rozbita” w procesie tworzenia sera).

DSC01643

Składniki:

1kg dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego(leniwi niech kupują w wiaderku)

4 jajka

1 szklanka cukru

2 budynie owocowe

1 szklanka mleka

Miksujemy składniki na gładką masę. Pieczemy w 180°C – ok 30 min., następnie wyjmujemy z piekarnika na 20 min (żeby pęcherze ciasta osiadły) i dopiekamy kolejne 30 min.

Poza uwagą poświęconą podczas pieczenia, ten sernik angażuje minimum naszego cennego czasu.

Polecam podawać z konfiturą owocową.

Smacznego!

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.