Sernik sprintera
Jeżeli ktoś nie wiem od czego zacząć swoje pierwsze kroki w dziedzinie cukiernictwa, polecam sernik. To ciasto nie jest narażone na zakalec, wystarczy wymieszać składniki i piec. Mówi się, że sernik należy do grupy najbardziej lubianych deserów, dlatego warto od czasu do czasu samodzielnie go przyrządzać. Mój przepis polecam osobom na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej (o ile zamiast mleka krowiego zastosuje się, np. mleko ryżowe; ponadto twaróg ma znikome ilości laktozy – laktoza zostaje „rozbita” w procesie tworzenia sera).
Składniki:
1kg dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego(leniwi niech kupują w wiaderku)
4 jajka
1 szklanka cukru
2 budynie owocowe
1 szklanka mleka
Miksujemy składniki na gładką masę. Pieczemy w 180°C – ok 30 min., następnie wyjmujemy z piekarnika na 20 min (żeby pęcherze ciasta osiadły) i dopiekamy kolejne 30 min.
Poza uwagą poświęconą podczas pieczenia, ten sernik angażuje minimum naszego cennego czasu.
Polecam podawać z konfiturą owocową.
Smacznego!