Kolorowa surówka
Na naszych stołach gości coraz więcej warzyw polskiego pochodzenia. Mogę zapewniać o ich walorach zdrowotnych, ale to co odróżnia nasze warzywa od tych importowanych, np. z Holandii, to bez wątpienia kuszący smak i zapach. Zajadajmy się nimi przy okazji posiłków lub w ramach przekąski, zamiast po ubogim w wartościowe składniki okresie zimowych łykać garściami suplementy diety. Proponowana przeze mnie sałatka idealnie łączy kwaśne i słodkie smaki, dlatego nadaje się do delikatnych ryb.
Ilość porcji: 2
Na porcję: 227kcal (b – 6g, w – 23g, tł – 11,5g)
Składniki:
2 liście młodej kapusty
mała cebulka
pomidor
100g ugotowanych ziaren kukurydzy
Dressing:
2 niecałe łyżki oliwy z pestek winogron (20ml)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
pieprz