Jeśli nie sushi to co?
Propozycja dla tych, którym nie w smak jest zajadanie surowej ryby. Takie roladki odnajdują się z powodzeniem na przyjęciach, a w towarzystwie sosu sojowego wręcz rozpływają się w ustach.
Składniki ogólne:
wędzony na zimno łosoś ok. 200G
serek Piątnica śmietankowy (ten napowietrzony lepiej się rozprowadza)
Zielona masa:
ugotowane i zmiksowane brokuły ok. 150g
1-2 jaja
50g startego żółtego sera
pieprz
Zieloną masę zapiekamy na pergaminie w kształcie prostokąta do zrumienienia i lekkiego ścięcia. Studzimy. Przekrajamy w połowie, żeby mieć podstawę do dwóch roladek.
Na podstawach rozprowadzamy serek a później łososia. Skręcamy i wstawiamy do lodówki. Po 1h chłodzenia smaki powinny się przeniknąć i roladki powinny dać się kroić.
Proponuję skropić cytryną albo zajadać z sosem sojowym.
Smacznego!