Schabowy przestrzelony
Tradycyjny kotlet schabowy zawiera w panierce bardzo dużo nadprogramowego tłuszczu. A przecież schab/polędwica jest najbogatszą w białko wersją wieprzowiny; należy to rozsądnie spożytkować. Polecam, zamiast męczyć ten kawałek mięsa na oleju, po prostu wrzucić go do piekarnika. Trzeba jednak pamiętać by mięso nie stało się suche; pomoże mleko. Panierka nie będzie dodawała wyłącznie walorów wizualnych, ale posłuży naszym jelitom, ze względu na zawartość błonnika.
Składniki podstawowe:
pobite kotlety schabowe
mleko
pieprz, sól
Panierka:
jajka
otręby pszenne
pieprz cayenne (ostrożnie), curry
Pobite kotlety maczamy w mleku przez 1h. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste. Wyjmujemy z mleka i każdy kawałek solimy i pieprzymy.
Tworzymy panierkę – otręby plus przyprawy. Po kolei maczamy kotlety z rozmąconym jajku, a następnie w panierce.
Pieczemy 15-20 min w 180°C.
Proponuję podawać z czosnkowym sosem jogurtowym i koperkiem.