Schabowy przestrzelony

 

???????????????????????????????????i

Tradycyjny kotlet schabowy zawiera w panierce bardzo dużo nadprogramowego tłuszczu. A przecież schab/polędwica jest najbogatszą w białko wersją wieprzowiny; należy to rozsądnie spożytkować. Polecam, zamiast męczyć ten kawałek mięsa na oleju, po prostu wrzucić go do piekarnika. Trzeba jednak pamiętać by mięso nie stało się suche; pomoże mleko. Panierka nie będzie dodawała wyłącznie walorów wizualnych, ale posłuży naszym jelitom, ze względu na zawartość błonnika.

Składniki podstawowe:

pobite kotlety schabowe

mleko

pieprz, sól

Panierka:

jajka

otręby pszenne

pieprz cayenne (ostrożnie), curry

Pobite kotlety maczamy w mleku przez 1h. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste. Wyjmujemy z mleka i każdy kawałek solimy i pieprzymy.

Tworzymy panierkę – otręby plus przyprawy. Po kolei maczamy kotlety z rozmąconym jajku, a następnie w panierce.

Pieczemy 15-20 min w 180°C.

???????????????????????

Proponuję podawać z czosnkowym sosem jogurtowym i koperkiem.

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *