Szarlotka przestrzelona
Jest to autorska wariacja na temat klasycznej, wysokokalorycznej szarlotki. Moja wersja opiera się na lekkim cieście a’la biszkoptowym, przełożonym spieczonymi jabłkami z cynamonem i miodem. Na taki dietetyczny grzeszek można pozwolić sobie od czasu do czasu bez większych wyrzutów sumienia. Lekkie ciasto podawane z jogurtem naturalnym przywołuje wspomnienia zeszłorocznego lata i jest preludium gorętszych dni.
Składniki na ciasto:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszenne typ 550 i wyższe
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
/2 miski, mikser/
-
Rozbijamy jajka. W misce nr 1 lądują białka, w misce nr 2 lądują żółtka.
-
W misce nr 1 ubijamy na sztywno pianę z białek z odrobiną cukru (łyżka).
-
W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem na jasną masę.
-
Do miski nr 2 dodajemy zawartość miski nr 1. Powoli łączymy białko z masą.
-
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy krótko, na małych obrotach. Wlewamy olej. Ucieramy sekundę, żeby masa nie zdążyła opaść.
-
Wylewamy do formy (wysmarowanej lub obłożonej papierem) i pieczemy 30 min. w 180°C.
Składniki masy jabłkowej:
5 startych jabłek (Cortland, Papierówka)
kilka łyżek miodu – zależy od kwasoty jabłek
cynamon
Do rondla wlewamy miód z cynamonem i czekamy aż się nagrzeje. Dodajemy starte jabłka i cały czas mieszamy do momentu aż sie rozpadną, tworząc konsystencję musu. Studzimy.
Okrajamy i przekrajamy ciasto tzn. pozbywamy się spieczonych części z góry i dołu, w razie czego wyrównujemy tak, by uzyskać z ciasta 2 równe blaty. Umieszczamy masę jabłkową pomiędzy blatami oraz na wierzchu. Resztki ciasta, które wykroiliśmy, kruszymy – posłużą nam do udekorowania.
Smacznego!
Witryna jest świetnie zrobiona: przejrzysta, klarowna i miła w odbiorze