Ostro-słodko-kwaśna drobiowa proteina
Propozycja dla tych, którzy zajadają drób ze względu na jego walory proteinowe, choć kurczak przejadł im się w stopniu odbierającym przyjemności z kolejnego spożywania. Magia tkwi w składnikach marynaty wzbogacającej danie o nowe walory smakowe. Jest zdrowo, niskotłuszczowo i smacznie. Danie nadaje się do pieczenia i do wrzucenia na grilla.
Porcje: 4 (150g mięsa na osobę)
Na porcję: 215 kcal (b-30g, w-3g ,tł-9g)
Propozycja podania: na kolację, z sałatą w sosie winegrette
Składniki ogólne:
filet z kurczaka (0,6kg)
żółtko jaja
Składniki marynaty:
sok z połowy cytryny/limonki
łyżka miodu
łyżka oleju słonecznikowego
przyprawy – pieprz cayenee, kurkuma, słodka papryka, sól
Filetujemy pierś kurczaka na równe płaty.
Zanurzamy w wymieszanej marynacie. Pozostawiamy na 1 godzinę do przegryzienia.
Pierś kurczaka powinna wchłonąć całą marynatę, ale jeżeli nie, to wylewamy nadmiar. /Ta marynata może posłużyć jako baza sosu; wystarczy odparować i zagęścić jogurtem grecki./
Na płatach rozcieramy żółtko (nada koloru i charakterystycznej glazury w czasie pieczenia). Kładziemy na papierze lub foli do pieczenia obok siebie i pieczemy w 180-90° na złoty kolor ok 15 min.
Smacznego!
Bardzo ciekawa i bogata w przydatną wiedzę strona. Gratulujemy twórcom. Zapraszamy na moją