Zupa porowa
Jest to danie proste, bo nie wymaga od nas dużo wysiłku odnośnie przyrządzenia, a ponadto składa się z niewielkiej ilości produktów.
Ilość porcji : 6
Na porcję : 115 kcal (węgl. ~14g, tł. ~5,5g, b. ~2,5g)
Propozycja podania : z twarogiem półtłustym
Składniki:
400g ziemniaków (3 szt.)
300g pora (1 szt.)
40g masła ekstra
1-2 ząbki czosnku
2l wody
przyprawy – sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy ziemniaki. Na patelni blanszujemy pora z masłem i czosnkiem.
Wrzucamy zawartość znajdującą się na patelni do garnka (pozostawiamy trochę do późniejszej dekoracji dania i podbicia smaku).
Gotujemy do miękkości, następnie blendujemy albo jedynie potraktujemy tłuczkiem.
Zupa jest źródłem węglowodanów i tłuszczy; brakuje białka. By danie stało sie pełnowartościowe, proponuję podawać je z twarogiem. Osobiście lubię, gdy twaróg ścina się w ciepłej zupie i nabiera konsystencji włoskiej mozzarelli.
Smacznego!