Kwaśne ciasto porzeczkowe

 DSC01509

Rozumiem, że po świątecznym ucztowaniu za stołem, taka propozycja kulinarna może przelać czarę. Ale niestety lubię gotować i piec. Mam nadzieję, że moi bliscy podzielają mój entuzjazm również przy degustacji. Oto przedstawiam ciasto, które upodobał sobie mój brat cioteczny. Zalety ciasta: łatwe, nie za słodkie (wręcz kwaśne), roztacza aromat cytrusów w całym domu.

Składniki:

ciasto

-3,5 szklanki mąki pszennej typ 550 i wyższe (należy przesiać przez sito)

-4 żółtka

-200g masła

-3/4 szklanki cukru

-2 łyżki jogurtu naturalnego

-czubata łyżeczka proszku do pieczenia

-skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy

I warstwa

-2 słoiczki konfitur z porzeczek domowej roboty (niskosłodzonych)

-4 łyżki kaszy mannej

II warstwa

-białka z 4 jajek ubite na pianę

-1/4 szklanki cukru

-50g wiórek kokosowych

 

DSC01496

Składniki na ciasto łączymy w misce z przesianą mąką.

 

DSC01499

Formujemy w gruby wałek i kroimy ciasto mniej więcej w proporcji 1 do 2(3).

Większą część ciasta przeznaczamy na spód ciasta, a mniejszą na późniejszą „kruszonkę”. Spód pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.

 

DSC01500

W czasie, gdy spód się piecze, przygotowujemy warstwy oraz kroimy „kruszonkę”.

Na rumiany spód kładziemy warstwę porzeczkową, warstwę piany, a na koniec „kruszonkę”.

Pieczemy jeszcze od 35 do 40 minut.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *