Cieciorka z cukinią – gluten free

Proteiny znajdziemy nie tylko w mięsie. Doskonałym ich źródłem są także roślinny strączkowe, których jedzenie jest zalecane przez dietetyków, również ze względu na wysoką zawartość błonnika, wolno uwalnianych węglowodanów, witamin (B1, B6 i E) oraz minerałów (wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas). Dlatego przekonuję Was byście wprowadzili  do swego jadłospisu dania z ciecierzycy zamiennie nazywanej cieciorką lub grochem włoskim. Dodają one energii, poczucie sytości na dłużej i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przygotowanie cieciorki z cukinią nie powinno sprawić Wam najmniejszych kłopotów, bo przepis jest bardzo prosty, a lista składników nieskomplikowana. Mam nadzieję, że przekonacie się, że od czasu do czasu warto zarzucić mięso na rzecz innych produktów, które zawierają białko.

 

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

250 g ciecierzycy

1 cukinia

1 cebula

1 marchewka

1-2 łyżki oleju rzepakowego

1 czubata łyżka majonezu (użyłam Kieleckiego)

2 łyżki mąki kukurydzianej

liście kolendy

przyprawy: papryka słodka, chili, cząber, pieprz czarny

sól

Gotujemy ciecierzycę w osolonej wodzie przez około 50-60 minut, aż do momentu, gdy będzie już ugotowana.

Cukinię kroimy na krzyż, a następnie w plastry. Marchew kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę posypaną szczyptą soli. Przysmażamy przez chwilę do zeszklenia. Wrzucamy na patelnię cukinię i marchew, po czym zakrywamy patelnię przykrywką. Dusimy na średnim ogniu. Po 1-2 minutach mieszamy i wrzucamy na patelnię ugotowaną ciecierzycę. Zalewamy całość szklanką ugotowanej wody, dodajmy majonezu, mieszamy całość i przykrywamy. Co chwilę zdejmujemy przykrywkę, żeby pomieszać i sprawdzić czy woda przypadkiem nie wyparowała. Możemy dolać jeszcze trochę wody, jeżeli warzywa nie zdążyły jeszcze się ugotować. Gdy zostało jeszcze trochę płynu na patelni, wtedy dodajemy mąki kukurydzianej i doprawiamy przyprawami – 2 szczypty chilli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczka cząbru, kilka listków posiekanej kolendry oraz pieprz i sól do smaku. Mieszamy całość do momentu, aż płyn zgęstnieje dzięki dodanej mące.

Tak przygotowana cieciorka na pewno doda energii i rozgrzeje w chłodne dni. Możecie jeść ją na ciepło od razu po przygotowaniu, albo również przechować w lodówce i potraktować jako przekąskę na zimno.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba