Jaglane babeczki z mlekiem kokosowym i marchewką – gluten free

Bezglutenowe wypieki są niezwykle sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Pragnę Was dzisiaj zachęcić do przyrządzenia jaglanych babeczek, które idealnie zaspokoją głód podczas II śniadania przy kawie. Dzięki użyciu w przepisie mleczka kokosowego są wilgotne w środku i nie wysychają tak szybko jak inne bezglutenowe łakocie.

Ilość porcji: 12 dużych babeczek

Składniki:

2 jaja

1 puszka mleka kokosowego

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1 i 2/3 szklanki mąki jaglanej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1 opakowanie budyniu waniliowego

1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – gluten free

2 marchewki (otarte na małych oczkach)

W jednej misce łączymy składniki suche – mąkę jaglaną, mąkę kukurydzianą, budyń, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce rozbijamy jajka, dolewamy do nich mleko kokosowe i olej. Mieszamy i wlewamy zawartość do miski ze składnikami suchymi. Łączymy na gładką masę i wrzucamy otarte marchewki.

Masę przelewamy do form na babeczki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez około 30 minut.

Dekoracja:

40 g gorzkiej czekolady + 2-3 łyżki mleka

chałwa waniliowa

Czekoladę delikatnie rozpuszczamy i łączymy z mlekiem, aby uzyskać płynną polewę. Rozprowadzamy ją po jeszcze ciepłych babeczkach i osypujemy pokruszoną chałwą.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba