Ciastka owsiane z kardamonem i czekoladą deserową

by Dorota Leszczyńska

Ciastka owsiane z kardamonem i czekoladą deserową

Połączenie kardamonu z czekoladą przywołuje u mnie miłe skojarzenia. Ten aromat i smak znajduje swoje zaszczytne miejsce w różnych przekąskach i deserach. Podczas moich ostatnich kuchennych wariacji postanowiłam bogate w błonnik ciastka owsiane wzbogacić o tego typu urozmaicenie. Dlatego zachęcam do zdrowego grzeszenia, przygotowując ciastka owsiane z kardamonem i czekoladą deserową według mojego przepisu.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 650)

3/4 szklanki cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego kardamonu

2 jajka

100 ml oleju rzepakowego i płynnego masła

100 g czekolady deserowej (50% kakao)

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 st. C. Masło wraz olejem w proporcji 1:1 rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce. Czekoladę kroimy na desce na małe kwadraciki/kawałeczki.

Do miski wsypujemy składniki suche tj. płatki, mąkę, cukier, proszek i kardamon. Mieszamy całość, rozbijamy do zawartości miski jajka i wylewamy rozpuszczony wcześniej tłuszcz. Całość łączymy dłonią do uzyskania pulpy. Wrzucamy na koniec pokrojoną czekoladę i i jeszcze raz łączymy dłonią.

Ręce moczymy w wodzie, bierzemy odrobinę masy, tworzymy z niej kulkę i ugniatamy na płasko, aby uzyskać spodek. Takie ciastka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości kilku cm od siebie. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 175 st. C.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *