Babeczki marchewkowe z ziarnami słonecznika i czekolada deserową

Wypieki z dodatkiem marchewki nie są już niczym wyjątkowym lecz często spotykanym deserem w kawiarniach i bistrach. Jeżeli tak jak mi smakują i Wam, polecam Wam przyrządzenie w domu babeczek marchewkowych dodatkowo urozmaiconych takimi składnikami jak prażone ziarna słonecznika i czekolada deserowa. Do dzieła!

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej typ 650

1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 jaja

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 marchewki

4 łyżki ziaren słonecznika

100 g czekolady deserowej (50% kakao)

 Do jednej miski przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich mleka i wsypujemy cukier. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się cukru, dopiero teraz dolewamy oleju i znowu mieszamy. Zawartość drugiej miski wlewamy do pierwszej i dokładnie mieszamy trzepaczką, aby nie pozostało ani jednej grudki. Do tak przygotowanej masy wrzucamy uprażone ziarna słonecznika, pokrojoną drobno czekoladę i otarte na dużych oczkach marchewki. Całość dokładnie mieszamy.

Masę rozprowadzamy równo w formach do babeczek lub papilotkach. Babeczki pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Takie babeczki nie wymagają większego przybrania poza posypaniem ich cukrem pudrem.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *