Babeczki marchewkowe z ziarnami słonecznika i czekolada deserową

Wypieki z dodatkiem marchewki nie są już niczym wyjątkowym lecz często spotykanym deserem w kawiarniach i bistrach. Jeżeli tak jak mi smakują i Wam, polecam Wam przyrządzenie w domu babeczek marchewkowych dodatkowo urozmaiconych takimi składnikami jak prażone ziarna słonecznika i czekolada deserowa. Do dzieła!

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej typ 650

1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 jaja

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 marchewki

4 łyżki ziaren słonecznika

100 g czekolady deserowej (50% kakao)

 Do jednej miski przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich mleka i wsypujemy cukier. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się cukru, dopiero teraz dolewamy oleju i znowu mieszamy. Zawartość drugiej miski wlewamy do pierwszej i dokładnie mieszamy trzepaczką, aby nie pozostało ani jednej grudki. Do tak przygotowanej masy wrzucamy uprażone ziarna słonecznika, pokrojoną drobno czekoladę i otarte na dużych oczkach marchewki. Całość dokładnie mieszamy.

Masę rozprowadzamy równo w formach do babeczek lub papilotkach. Babeczki pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Takie babeczki nie wymagają większego przybrania poza posypaniem ich cukrem pudrem.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba