Złote placuszki z ryżem i warzywami – gluten free

Składniki:

50 g ryżu długoziarnistego

3 jaja

1 marchew

1/4 małego pora

1 ząbek czosnku

ok. 4-6 łyżek mąki kukurydzianej

liście kolendry

przyprawy: kurkuma, chilli

sól

olej rzepakowy do smażenia

Ryż gotujemy lub wykorzystujemy pozostałości ugotowanego ryżu, np. z obiadu. Marchew ścieramy na najmniejszych oczach. Pora i garstkę liści kolendry drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Powyższe składniki łączymy z jajkami. Doprawiamy masę 1/3 łyżeczki kurkumy, chilli i solą do smaku. Zasypujemy stopniowo masę mąką łyżka po łyżce, aż uzyskamy bardziej zwartą konsystencję.

Na rozgrzanym na patelni tłuszczu kładziemy łyżką porcje masy i formujemy z nich kształt płaskiego placka. Smażymy do zrumienienia -mniej więcej będzie to po minucie z każdej strony. Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki możemy podawać z sosem pomidorowym lub śmietanowym z ziołami.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba