Babka ziemniaczana po mojemu – gluten free

dsc08767

Nie wiem czy istnieje danie, które bardziej by się kojarzyło z Podlasiem, niż właśnie babka ziemniaczana. W każdym domu inaczej się ją przyrządza, głównie za sprawą odmiennych dodatków bądź proporcji składników. Dzisiaj przedstawiam moją wersję babki ziemniaczanej – bezglutenową, nie za chudą, nie za tłustą i  z moimi ulubionymi przyprawami.

Ilość porcji: 4-6

Składniki:

1 kg ziemniaków (typ C – skrobiowy)

2 jajka

1 duża cebula

ok. 300 g wędzonej kiełbasy

4 łyżki oleju rzepakowego

3-4 łyżki mąki kukurydzianej

przyprawy: majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, kurkuma

sól

dsc08763

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy poszatkowaną cebulę, posypujemy ją odrobiną soli (aby zmiękła) i smażymy. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucamy również drobno pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy całość do zrumienienia się cebuli. Zdejmujemy z ognia.

Ucieramy na tarce obrane i umyte ziemniaki. Radzę użyć strony tarki przeznaczonej do ścierania marchewki na drobne nitki niż tej z ostrymi wypustkami, ze względu na  zaoszczędzenie naszych palców, paznokci, czasu i uwagi – efekt będzie ten sam. Otarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody. Następnie dodajemy do nich: jajka, przyprawy (2 łyżeczki majeranku, pół łyżeczki papryki, szczyptę kurkumy, pieprzu w zależności od upodobań) i sól. Mieszamy masę i dorzucamy do niej całą zawartość patelni wraz z olejem. Do takiej masy stopniowo – po łyżce – dodajemy mąki kukurydzianej, tak, aby masa była bardziej zwarta. Od trzech do czterech łyżek mąki powinno w zupełności wystarczyć.

Masę przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę ziemniaczaną pieczemy przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 st. C.

Babka ziemniaczana świetnie smakuje wyjęta prosto z piekarnika w towarzystwie kiszonego ogórka i greckiego jogurtu. Jednak odgrzewanie jej odkrojonych plastrów na drugi dzień na patelni lub w piekarniku wydaje się być jeszcze bardziej kuszącą alternatywą.

dsc08765

Smacznego!  

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *