Złote ciastka z miodem i kawałkami czekolady – gluten free

dsc08233

Lubię miód, czekoladę i rozpływające się w ustach wypieki, dlatego stworzyłam przepis na złote ciastka z 3 rodzai mąk bezglutenowych z moimi kochanymi dodatkami. Złote ciastka zawierają małą ilość cukru, za to sporo błonnika pokarmowego, dlatego można je potraktować jako zdrowsze małe co nieco.

Ilość porcji: 30 ciastek

Składniki:

2 jajka

150 g miękkiego masła

1/2 szklanki mleka (3,2% tł.)

5 łyżek miodu

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki z ryżu brązowego

1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej

1/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie budyniu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

dsc08231

W jednej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy z mlekiem, miodem i miękkim masłem. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki suche: 3 rodzaje mąk, cukier, budyń i sól. Następnie do drugiej miski wlewamy zawartość pierwszej. Mieszamy dokładnie za pomocą ubijaczki/radełka. Czekoladę kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy całość dokładnie.

Masę rozkładamy na foli aluminiowej i tworzymy długi rulon. Wkładamy go do lodówki na ok. 1 godzinę. Zanim wyjmiemy rulon z lodówki, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. C.

Wyciągamy ciasto z lodówki i wykrawamy z niego jednakowe plastry, które następnie formujemy jeszcze w dłoniach do uzyskania zgrabnego ciastka. Tak przygotowane krążki układamy w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez około 25 minut.

dsc08229

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba