Złote ciastka z miodem i kawałkami czekolady – gluten free

dsc08233

Lubię miód, czekoladę i rozpływające się w ustach wypieki, dlatego stworzyłam przepis na złote ciastka z 3 rodzai mąk bezglutenowych z moimi kochanymi dodatkami. Złote ciastka zawierają małą ilość cukru, za to sporo błonnika pokarmowego, dlatego można je potraktować jako zdrowsze małe co nieco.

Ilość porcji: 30 ciastek

Składniki:

2 jajka

150 g miękkiego masła

1/2 szklanki mleka (3,2% tł.)

5 łyżek miodu

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki z ryżu brązowego

1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej

1/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie budyniu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

dsc08231

W jednej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy z mlekiem, miodem i miękkim masłem. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki suche: 3 rodzaje mąk, cukier, budyń i sól. Następnie do drugiej miski wlewamy zawartość pierwszej. Mieszamy dokładnie za pomocą ubijaczki/radełka. Czekoladę kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy całość dokładnie.

Masę rozkładamy na foli aluminiowej i tworzymy długi rulon. Wkładamy go do lodówki na ok. 1 godzinę. Zanim wyjmiemy rulon z lodówki, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. C.

Wyciągamy ciasto z lodówki i wykrawamy z niego jednakowe plastry, które następnie formujemy jeszcze w dłoniach do uzyskania zgrabnego ciastka. Tak przygotowane krążki układamy w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez około 25 minut.

dsc08229

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *